Tartaletki z morelami

Pyszne tartaletki z morelami to pomysł na prosty deser. Możesz je przygotować zarówno dla swojej rodziny jak i na imprezę dla gości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Nadzienie:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki lodowatej wody

Ciasto:

  • 400 g moreli
  • 100 g migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę siekamy z mąką, solą i cukrem. Dodajemy wodę i zagniatamy energicznie ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim foremki do tartaletek. Wkładamy tartaletki do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Morele myjemy i kroimy na pół. Usuwamy pestki, a potem kroimy połówki na ćwiartki. Układamy je na upieczonych tartaletkach. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut.



Krok 4

Migdały siekamy i posypujemy nimi upieczone tartaletki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.