Pyszne tartaletki z morelami to pomysł na prosty deser. Możesz je przygotować zarówno dla swojej rodziny jak i na imprezę dla gości.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Margarynę siekamy z mąką, solą i cukrem. Dodajemy wodę i zagniatamy energicznie ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim foremki do tartaletek. Wkładamy tartaletki do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Morele myjemy i kroimy na pół. Usuwamy pestki, a potem kroimy połówki na ćwiartki. Układamy je na upieczonych tartaletkach. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
Migdały siekamy i posypujemy nimi upieczone tartaletki.
Dodaj komentarz