Beziki z kremem

: Deser, który przypadnie do gustu z pewnością osobom lubiącym słodycze. Bezy królują na stołach od wielu lat, pod różną postacią. Deser jest bardzo efektowny

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Bezy:

  • - 6 białek
  • - 320 g cukru
  • - 2 łyżki octu winnego
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - szczypta soli

Krem:

  • - 150 g masła
  • - budyń śmietankowy
  • - 500 ml mleka
  • - 2 łyżki mąki pszennej
  • - truskawki (do kremu kilka sztuk dla koloru oraz do dekoracji gotowych bez)

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Białka ogrzane do temperatury pokojowej ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ubijaj dalej, dodając po łyżce cukru. Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.



Krok 2

Bezy uformuj szprycą lub łyżką na papierze do pieczenia, zostawiając odstępy, gdyż bezy odrobinę urosną. Wstaw do nagrzanego piekarnika, a po 5 min. zmniejsz temperaturę do 140 stopni, a po kolejnych 10 min. do 120 stopni, zostawiając przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.



Krok 3

Krem: budyń rozrób z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej mleko z budyniem i wymieszaj. Ostudź.



Krok 4

Masło utrzyj na puch mikserem, następnie dalej miksując dodawaj po łyżce zimny budyń oraz owoce dla koloru.



Krok 5

Gotowym kremem przełóż bezy. Następnie udekoruj owocami i podaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.