: Deser, który przypadnie do gustu z pewnością osobom lubiącym słodycze. Bezy królują na stołach od wielu lat, pod różną postacią. Deser jest bardzo efektowny
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Białka ogrzane do temperatury pokojowej ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ubijaj dalej, dodając po łyżce cukru. Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.
Bezy uformuj szprycą lub łyżką na papierze do pieczenia, zostawiając odstępy, gdyż bezy odrobinę urosną. Wstaw do nagrzanego piekarnika, a po 5 min. zmniejsz temperaturę do 140 stopni, a po kolejnych 10 min. do 120 stopni, zostawiając przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
Krem: budyń rozrób z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej mleko z budyniem i wymieszaj. Ostudź.
Masło utrzyj na puch mikserem, następnie dalej miksując dodawaj po łyżce zimny budyń oraz owoce dla koloru.
Gotowym kremem przełóż bezy. Następnie udekoruj owocami i podaj.
Dodaj komentarz