Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, masło Łaciate, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz zmielone orzechy ziemne i płatki migdałów. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Dzielimy na 6 porcji. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek wielkości blachy (25x40cm). Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 10 min w 180 stopniach C.
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło Łaciate, cukier i kakao. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą ilość mleka (1 szklanka) mieszamy z mąką. Dodajemy do zagotowanego mleka z dodatkami. Gotujemy aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Gorącą masą smarujemy placki. Ostatni placek z wierzch też smarujemy.
Orzechy ziemne i płatki migdałów drobno kroimy i posypujemy wierzch ciasta.
Masło Łaciate do wyrobienia ciasta na placki maślane powinno mieć temperaturę pokojową.
Ciasto jest przepyszne, bardzo maślane, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj komentarz