Placki maślane z kremem kakaowym

Autor:

monika

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Placki maślane

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła Łaciate
  • 1 kg mąki pełnoziarnistej typ 2000
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 20 dag orzechów ziemnych
  • 20 dag płatków migdałów

Krem kakaowy

  • 200g masła Łaciate
  • 250 g cukru
  • 150 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
  • 3 łyżki kakao
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 l mleka Łaciate

Dekoracja

  • 100 g orzechów ziemnych
  • 100 g płatków migdałów

Przygotowanie

Przygotowanie placków maślanych

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, masło Łaciate, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz zmielone orzechy ziemne i płatki migdałów. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Dzielimy na 6 porcji. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek wielkości blachy (25x40cm). Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 10 min w 180 stopniach C.



Przygotowanie kremu kakaowego

Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło Łaciate, cukier i kakao. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą ilość mleka (1 szklanka) mieszamy z mąką. Dodajemy do zagotowanego mleka z dodatkami. Gotujemy aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Gorącą masą smarujemy placki. Ostatni placek z wierzch też smarujemy.



Dekoracja

Orzechy ziemne i płatki migdałów drobno kroimy i posypujemy wierzch ciasta.



Wskazówki

Masło Łaciate do wyrobienia ciasta na placki maślane powinno mieć temperaturę pokojową.

Ciasto jest przepyszne, bardzo maślane, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.