Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka oraz wsypujemy cukier. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części (3/4 i 1/4). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz