Kruche ze śliwkami i budyniową pianką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła Łaciate
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka bułki tartej - do posypania na ciasto
  • Na piankę budyniową:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )
  • Pozostałe składniki:
  • 12 śliwek
  • tortownica średnia 24 cm
  • tłuszcz do tortownicy
  • bułka tarta do tortownicy

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka oraz wsypujemy cukier. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części (3/4 i 1/4). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.



Krok 2 - pianka

Białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.