Bezowe kokosanki z bitą śmietaną i truskawkami

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • białko 3 sztuki
  • cukier drobny 1,5 szklanki
  • wiórki kokosowe 300 gram
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sól szczypta
  • śmietanki Łaciata 30% 500 ml
  • cukru pudru 4 łyżki
  • truskawek 30 dkg

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cały czas ubijamy mikserem. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby białka nie opadły.



Krok 2

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, masę kokosową wykładamy łyżką w niewielkich odstępach lub w specjalną foremkę do bez. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 na ok. 30 minut. Po wystudzeniu, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Bezy sklejamy po dwie ubitą śmietaną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.