Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cały czas ubijamy mikserem. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby białka nie opadły.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, masę kokosową wykładamy łyżką w niewielkich odstępach lub w specjalną foremkę do bez. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 na ok. 30 minut. Po wystudzeniu, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Bezy sklejamy po dwie ubitą śmietaną.
Dodaj komentarz