Risotto z zielonym pesto

Risotto z zielonym pesto i parmezanem to przysmak kuchni włoskiej. Proste i szybkie wykonanie zachęca do przygotowania tego dania!

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 ml zielonego pesto
  • 100 g parmezanu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Parmezan ścieramy na grubych oczkach. Podgrzewamy bulion.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Wlewamy wino, następnie stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Na koniec dodajemy pesto i część starego parmezanu.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Całość mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.