Babka wilgotna

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Babka

  • 250 g mąki ,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 150 g masła Łaciate,
  • 220 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata 30% Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut.



Krok 2

Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy. Uwagi dodatkowe - do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki - babka bardzo długo zachowuje świeżość



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.