Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Piekarnik nastawić na 180°C.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę,dodając 200g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną i ocet. Masę przełożyć na blachę. Zmniejszyć temp do 150°C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. Nie wolno otwierać piekarnika.
Wymieszać 150g cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny oraz 2 łyżkami gorącej wody. Polać na bezy.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, dodać śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać.
Krem położyć na warstwę lukru,a na krem owoce sezonowe, pokruszyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz