Sałatka grecka z miętą

Autor:

MarcinZKuchni

Sałatka grecka to nie tylko ser feta i pomidorki. Niezwykłe połączenie z miętą sprawi, że sałatka nabierze orzeźwiającej formuły. Drobne modyfikacje standardowych przepisów mogą sprawić, że już nigdy nie spojrzysz na nie tak samo.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g sera feta
  • 100 g oliwek
  • 2 garście liści świeżej mięty
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1
Przygotuj naczynie na sałatkę. Sałatę i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Oderwij po kolei liście sałaty od główki i wrzuć w całości do przygotowanej miski. Jeśli wolisz możesz je też porwać na mniejsze kawałki. 

Krok 2
Umyte pomidory pokrój na małe kawałki. Cebulę przekrój na połowę i pokrój w półksiężyce. Wszystko dodaj do naczynia z liśćmi sałaty.

Krok 3
Następnie dodaj ser feta. Jeśli jest on w całości, pokrój go najpierw w drobną kostkę. Odsączone oliwki i liście mięty wrzuć w całości do miski, w której przygotowujesz sałatkę.

Krok 4
Na koniec skrop całość 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Wskazówki

Dla uzyskania zróżnicowanego efektu, połowę oliwek możesz przekroić na pół bądź ćwiartki, a liście mięty posiekać.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis