Sałatka grecka z miętą

3.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego
Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

2 sałaty rzymskie

4 pomidory

1 czerwona cebula

200 g sera feta

100 g oliwek

2 garście liści świeżej mięty

Sól

Pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotuj naczynie na sałatkę. Sałatę i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Oderwij po kolei liście sałaty od główki i wrzuć w całości do przygotowanej miski. Jeśli wolisz możesz je też porwać na mniejsze kawałki. 

Krok 2

  • Umyte pomidory pokrój na małe kawałki. Cebulę przekrój na połowę i pokrój w półksiężyce. Wszystko dodaj do naczynia z liśćmi sałaty.

Krok 3

  • Następnie dodaj ser feta. Jeśli jest on w całości, pokrój go najpierw w drobną kostkę. Odsączone oliwki i liście mięty wrzuć w całości do miski, w której przygotowujesz sałatkę.

Krok 4

  • Na koniec skrop całość 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Wskazówki

  • Dla uzyskania zróżnicowanego efektu, połowę oliwek możesz przekroić na pół bądź ćwiartki, a liście mięty posiekać.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0