Sałatka grecka to nie tylko ser feta i pomidorki. Niezwykłe połączenie z miętą sprawi, że sałatka nabierze orzeźwiającej formuły. Drobne modyfikacje standardowych przepisów mogą sprawić, że już nigdy nie spojrzysz na nie tak samo.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Przygotuj naczynie na sałatkę. Sałatę i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Oderwij po kolei liście sałaty od główki i wrzuć w całości do przygotowanej miski. Jeśli wolisz możesz je też porwać na mniejsze kawałki.
Umyte pomidory pokrój na małe kawałki. Cebulę przekrój na połowę i pokrój w półksiężyce. Wszystko dodaj do naczynia z liśćmi sałaty.
Następnie dodaj ser feta. Jeśli jest on w całości, pokrój go najpierw w drobną kostkę. Odsączone oliwki i liście mięty wrzuć w całości do miski, w której przygotowujesz sałatkę.
Na koniec skrop całość 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Dla uzyskania zróżnicowanego efektu, połowę oliwek możesz przekroić na pół bądź ćwiartki, a liście mięty posiekać.
Dodaj komentarz