Sałatka grecka z miętą

Sałatka grecka to nie tylko ser feta i pomidorki. Niezwykłe połączenie z miętą sprawi, że sałatka nabierze orzeźwiającej formuły. Drobne modyfikacje standardowych przepisów mogą sprawić, że już nigdy nie spojrzysz na nie tak samo.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g sera feta
  • 100 g oliwek
  • 2 garście liści świeżej mięty
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj naczynie na sałatkę. Sałatę i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Oderwij po kolei liście sałaty od główki i wrzuć w całości do przygotowanej miski. Jeśli wolisz możesz je też porwać na mniejsze kawałki.



Krok 2

Umyte pomidory pokrój na małe kawałki. Cebulę przekrój na połowę i pokrój w półksiężyce. Wszystko dodaj do naczynia z liśćmi sałaty.



Krok 3

Następnie dodaj ser feta. Jeśli jest on w całości, pokrój go najpierw w drobną kostkę. Odsączone oliwki i liście mięty wrzuć w całości do miski, w której przygotowujesz sałatkę.



Krok 4

Na koniec skrop całość 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.



Wskazówki

Dla uzyskania zróżnicowanego efektu, połowę oliwek możesz przekroić na pół bądź ćwiartki, a liście mięty posiekać.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.