Tort Szwarcwaldzki

Przepyszny Tort Szwarcwaldzki, zwany inaczej Czarnym Lasem, czyli nasączony sokiem i nalewką z wiśni czekoladowy biszkopt przełożony śmietanowym kremem i wiśniami. Jego przygotowanie jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu, ale zdecydowanie warto upiec go na szczególną okazję - ten smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • - 8 jajek,
  • - 150 g mąki pszennej tortowej,
  • - 240 g cukru,
  • - 100 g masła Łaciate,
  • - 50 g kakao,
  • - 50 g mąki ziemniaczanej,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wiśnie:

  • - 600 g wydrylowanych wiśni,
  • - 80 g cukru

Krem śmietanowy:

  • - 1 litr śmietanki kremówki Łaciata 30% lub 36%,
  • - 250 g mascarpone Mlekpol,
  • - 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • - 100 ml wiśniówki,
  • - starta gorzka czekolada i świeże lub kandyzowane wiśnie do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Mąki połączyć w miseczce z kakao. Wiśnie zasypać cukrem w garnuszku.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 3

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć stopniowo dodawać cukier, ciągle mieszając, do otrzymania błyszczącej piany. Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtko po żółtku. Powoli wlać masło i wymieszać szpatułką. Dodać przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszać.



Krok 4

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”. Ostudzić.



Krok 5

Garnuszek z wiśniami przestawić na palnik. Zagotować. Wiśnie przełożyć na sito, sok zachować do nasączania.



Krok 6

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Dalej ubijając, stopniowo dodawać mascarpone. Krem odstawić na chwilę do lodówki.



Krok 7

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Sok z wiśni wymieszać z wiśniówką. Na paterze lub talerzu ułożyć pierwszy blat i nasączyć go syropem. Rozprowadzić ¼ kremu śmietanowego i wyłożyć ½ wiśni. Przykryć drugim, wcześniej nasączonym blatem. Ponownie rozprowadzić krem i pozostałe wiśnie. Przykryć nasączonym blatem. Górę i boki tortu pokryć pozostałym kremem śmietanowym. Udekorować startą gorzką czekoladą i świeżymi lub kandyzowanymi wiśniami. Schłodzić w lodówce przez całą noc lub dłużej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.