Przepyszny Tort Szwarcwaldzki, zwany inaczej Czarnym Lasem, czyli nasączony sokiem i nalewką z wiśni czekoladowy biszkopt przełożony śmietanowym kremem i wiśniami. Jego przygotowanie jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu, ale zdecydowanie warto upiec go na szczególną okazję - ten smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Mąki połączyć w miseczce z kakao. Wiśnie zasypać cukrem w garnuszku.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć stopniowo dodawać cukier, ciągle mieszając, do otrzymania błyszczącej piany. Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtko po żółtku. Powoli wlać masło i wymieszać szpatułką. Dodać przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”. Ostudzić.
Garnuszek z wiśniami przestawić na palnik. Zagotować. Wiśnie przełożyć na sito, sok zachować do nasączania.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Dalej ubijając, stopniowo dodawać mascarpone. Krem odstawić na chwilę do lodówki.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Sok z wiśni wymieszać z wiśniówką. Na paterze lub talerzu ułożyć pierwszy blat i nasączyć go syropem. Rozprowadzić ¼ kremu śmietanowego i wyłożyć ½ wiśni. Przykryć drugim, wcześniej nasączonym blatem. Ponownie rozprowadzić krem i pozostałe wiśnie. Przykryć nasączonym blatem. Górę i boki tortu pokryć pozostałym kremem śmietanowym. Udekorować startą gorzką czekoladą i świeżymi lub kandyzowanymi wiśniami. Schłodzić w lodówce przez całą noc lub dłużej.
Dodaj komentarz