Sorbet brzoskwiniowy

Pomysł na letni deser. Słodki sorbet brzoskwiniowy idealnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Nie musisz kupować gotowych sorbetów w sklepie, możesz sama przygotować pyszny sorbet w domu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 8 brzoskwiń + 2 brzoskwinie do dekoracji
  • 200 g cukru
  • 500 ml wody
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • sok z 1 cytryny
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Brzoskwinie wrzucić do wrzącej wody, następnie przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę, usunąć pestkę i zmiksować.



Krok 2

Zagotować wodę z cukrem i imbirem. Ostudzić i usunąć imbir.



Krok 3

Powstały syrop połączyć z puree brzoskwiniowym, dodać sok z cytryny i wymieszać. Przełożyć do pojemnika i zamrażać przez 7-8 godz. Podajemy z pokrojonymi kawałkami świeżej brzoskwini i listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.