Zobacz przepis

Biała fasola duszona z dynią, żółtą papryką i morelami

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g dyni piżmowej
  • 2 żółte papryki
  • 100 g ricotty
  • 300 g ugotowanej białej fasoli
  • 200 g suszonych moreli
  • 500 g pomidorów malinowych
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalej dzień wcześniej zimną wodą. Następnie ugotuj według instrukcji. Dynię obierz i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. W garnku rozgrzej olej. Wsyp pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 5 minut.



Krok 2

Pomidory zalej wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Dopraw papryką, cynamonem, solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną wcześniej fasolę i pokrojone w ćwiartki morele. Duś pod przykryciem przez pół godziny, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym.



Krok 3

Na koniec dodaj odrobinę oliwy. Zagotuj, a następnie przelej do miseczek, udekoruj kruszonym serem i świeżymi ziołami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.