Łopatka wieprzowa z grilla z sałatką

Idealne danie do zaserwowania gościom podczas sezonu grillowego. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Łopatka wieprzowa z grilla, podana z lekką sałatką i pysznym, kremowym sosem - pycha!

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 plastry łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • ½ główki sałaty
  • 2 cebule

Sos:

  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • ½ szklanki majonezu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę wieprzową nacieramy solą i paprykami w proszku wymieszanymi uprzednio z oliwą. Odstawiamy na godzinę.



Krok 2

Pomidory kroimy w plasterki. Ogórka kroimy w słupki. Myjemy i osuszamy sałatę. Cebulę kroimy w plastry.



Krok 3

Łopatkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie na rumiano z obu stron. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.



Krok 4

Na talerzu kładziemy sałatę, na to pokrojoną łopatkę, pomidora, ogórka i cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.