Biała konfitura z jabłek

Pyszna i słodka konfitura jabłkowa z dodatkiem białej czekolady. Bardzo oryginalne połączenie, które sprawdzi się jako dodatek do ciast lub naleśników.

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kg słodkich jabłek
  • - 40 dag białej czekolady
  • - 1 szklanka cukru
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, dodać ¾ szklanki wody i rozgotować.



Krok 2

Gdy jabłka się rozgotują, zmiksować, dodać szczyptę soli i cukier, gotować na małym ogniu, aż mus zgęstnieje.



Krok 3

Kiedy mus jest już odpowiednio gęsty dodajemy połamaną na kostki czekoladę.



Krok 4 

Gdy czekolada się rozpuści (cały czas podgrzewamy na małym ogniu) gorący mus przełożyć do słoików, zakręcić wieczka i zawinąć w ręcznik. Zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.