Rustykalna tarta jabłkowo-gruszkowa

Prosta i szybka w przygotowaniu tarta, która doskonale sprawdzi się na wiosenne lub jesienne popołudnie. Jest pyszna i aromatyczna.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 16 łyżek zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy sól, cukier oraz pokrojone zimne masło. Składniki siekamy nożem. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Następnie je rozwałkowujemy na okrąg.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. To samo robimy z gruszką. Następnie kroimy owoce w kostkę. Układamy owoce na rozwałkowanym cieście, zostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka.



Krok 3

Wstawiamy gotową tarte do piekarnika na około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.