Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-śmietankowym

Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-śmietankowym jest daniem na każdą okazję. Ta ryba zawsze wyśmienicie smakuje i elegancko wygląda. Potrawa na każdą porę roku.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.13/5

Oceń przepis

Ocena

4.13/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g świeżych filetów z karpia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 100 g mąki do obtoczenia ryby
  • 1 jajko
  • 60 g płatków migdałowych
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos:

  • 1 jabłko obrane i pokrojone
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok
Nastawiamy piekarnik na 170ºC. Filety z karpia dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części, doprawiamy pieprzem, solą i skórką z cytryny. Następnie obtaczamy je w mące, jajku i płatkach migdałowych (tylko od strony mięsa ). Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok
Usmażonego karpia przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Marchewkę obieramy a następnie wycinamy z niej dowolne wzory np. choinkę jeśli akurat mamy grudzień, albo serduszka kiedy przyrządzamy danie dla ukochanej osoby. Oczywiście wycinanie wzorków możemy pominąć i pokroić marchew w plasterki. Gotujemy marchewkę w wodzie, aby była al dente.

Krok
Przygotowujemy sos: jabłko zalewamy niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i chrzan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4 
Rybę układamy na talerzu i podajemy z sosem. Podajemy z listkami natki pietruszki oraz marchewką.

Wskazówki

Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.