Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-śmietankowym jest daniem na każdą okazję. Ta ryba zawsze wyśmienicie smakuje i elegancko wygląda. Potrawa na każdą porę roku.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 170ºC. Filety z karpia dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części, doprawiamy pieprzem, solą i skórką z cytryny. Następnie obtaczamy je w mące, jajku i płatkach migdałowych (tylko od strony mięsa ). Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Usmażonego karpia przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Marchewkę obieramy a następnie wycinamy z niej dowolne wzory np. choinkę jeśli akurat mamy grudzień, albo serduszka kiedy przyrządzamy danie dla ukochanej osoby. Oczywiście wycinanie wzorków możemy pominąć i pokroić marchew w plasterki. Gotujemy marchewkę w wodzie, aby była al dente.
Przygotowujemy sos: jabłko zalewamy niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i chrzan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę układamy na talerzu i podajemy z sosem. Podajemy z listkami natki pietruszki oraz marchewką.
Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.
Dodaj komentarz