Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-śmietankowym

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

800 g świeżych filetów z karpia

skórka starta z jednej cytryny

100 g mąki do obtoczenia ryby

1 jajko

60 g płatków migdałowych

6 łyżek oleju do smażenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Sos:

1 jabłko obrane i pokrojone

3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

2 łyżki chrzanu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok
  • Nastawiamy piekarnik na 170ºC. Filety z karpia dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części, doprawiamy pieprzem, solą i skórką z cytryny. Następnie obtaczamy je w mące, jajku i płatkach migdałowych (tylko od strony mięsa ). Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok
  • Usmażonego karpia przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Marchewkę obieramy a następnie wycinamy z niej dowolne wzory np. choinkę jeśli akurat mamy grudzień, albo serduszka kiedy przyrządzamy danie dla ukochanej osoby. Oczywiście wycinanie wzorków możemy pominąć i pokroić marchew w plasterki. Gotujemy marchewkę w wodzie, aby była al dente.
Krok
  • Przygotowujemy sos: jabłko zalewamy niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i chrzan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
  • Rybę układamy na talerzu i podajemy z sosem. Podajemy z listkami natki pietruszki oraz marchewką.

Wskazówki

  • Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0