Bigos drobiowy

Bardzo sycąca i smaczna potrawa. Alterenatywa dla tradycyjnego bigosu, o nieco innym smaku - jednak wciąż bardzo dobra i godna polecenia.

Danie: Obiad,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Laktoza free

Danie: Obiad,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Laktoza free


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś kurczaka
  • - 1 mała główka białej kapusty
  • - 2 cebule
  • - 2 marchewki
  • - 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • - po 1 łyżeczce tymianku, majeranku i soli
  • - sok z 1/2 cytryny
  • - 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1
Kapustę szatkujemy, wrzuciamy do 250 ml wrzącej wody i dusimy przez 4 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki oraz natkę pietruszki.

Krok 2
Wkładamy całą pierś z kurczaka i doprawiamy wszystko tymiankiem, majerankiem i solą. Gotujemy przez 1 godzinę, a następnie wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Ponownie umieszczamy je w zawartości garnka.

Krok 3
Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Podajemy z chlebem lub grzankami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis