Bigos drobiowy

Bardzo sycąca i smaczna potrawa. Alterenatywa dla tradycyjnego bigosu, o nieco innym smaku - jednak wciąż bardzo dobra i godna polecenia.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś kurczaka
  • - 1 mała główka białej kapusty
  • - 2 cebule
  • - 2 marchewki
  • - 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • - po 1 łyżeczce tymianku, majeranku i soli
  • - sok z 1/2 cytryny
  • - 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę szatkujemy, wrzuciamy do 250 ml wrzącej wody i dusimy przez 4 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki oraz natkę pietruszki.



Krok 2

Wkładamy całą pierś z kurczaka i doprawiamy wszystko tymiankiem, majerankiem i solą. Gotujemy przez 1 godzinę, a następnie wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Ponownie umieszczamy je w zawartości garnka.



Krok 3

Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Podajemy z chlebem lub grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.