Bigos drobiowy

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

8

Bez glutenu

Składniki

Składniki:

- 1 pierś kurczaka

- 1 mała główka białej kapusty

- 2 cebule

- 2 marchewki

- 5 łyżek koncentratu pomidorowego

- po 1 łyżeczce tymianku, majeranku i soli

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

  • Kapustę szatkujemy, wrzuciamy do 250 ml wrzącej wody i dusimy przez 4 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki oraz natkę pietruszki.

Krok 2

  • Wkładamy całą pierś z kurczaka i doprawiamy wszystko tymiankiem, majerankiem i solą. Gotujemy przez 1 godzinę, a następnie wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Ponownie umieszczamy je w zawartości garnka.

Krok 3

  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Podajemy z chlebem lub grzankami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0