Krewetki ze szparagami

Szparagi są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie. Szparagi z krewetkami to duet wręcz idealny!

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Bez glutenu

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -200 g krewetek,
  • 200 g szparagów zielonych,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 18%,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Następnie moczymy je w Śmietance Łaciatej przez 10 minut.



Krok 2

Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na dwie części. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szparagi około 10 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy.



Krok 3

Krewetki dodajemy do szparagów, wciskamy sok z cytryny i dodajemy czosnek. Całość dusimy 5 minut i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.