Przygotowujemy biszkopt: do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut (do suchego patyczka ).
Następnego dnia: gotujemy budyń i studzimy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wkładamy masło i cukier puder, miksujemy przez około 15 minut i dodajemy partiami chłodny budyń, miksujemy aż masy się połączą i wkładamy do lodówki do stężenia. Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na kremie i wlewamy stężoną galaretkę.
Dodaj komentarz