Biszkopt z kremem i truskawkami oraz galaretką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki z czubkiem cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki z dużym czubkiem mąki,
  • trochę proszku do pieczenia,
  • 1 budyń waniliowy w proszku (0,5 l),
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g masła Łaciate,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 krystaliczne galaretki,
  • 0,4 l gorącej wody,
  • 20 dag truskawek,
  • tortownica o średnicy 24,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy biszkopt: do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut (do suchego patyczka ).



Krok 2

Następnego dnia: gotujemy budyń i studzimy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wkładamy masło i cukier puder, miksujemy przez około 15 minut i dodajemy partiami chłodny budyń, miksujemy aż masy się połączą i wkładamy do lodówki do stężenia. Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na kremie i wlewamy stężoną galaretkę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.