Muffiny z polewą cytrynową

Wspaniały słodki smak przełamany cytryną. Koniecznie spróbuj prostych, szybkich i tanich babeczek.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml kefiru
  • 125 g masła

Lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.



Krok 2

Do pierwszej miski przesiewamy i mieszamy wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce umieszczamy roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajka, kefir oraz skórkę z cytryny. Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką.



Krok 3

Ciasto przekładamy do form na muffinki i pieczemy 20 minut.



Krok 4

Podczas pieczenia babeczek, przygotowujemy lukier cytrynowy: w cukrze pudrze rozpuszczamy sok z cytryny. Polewamy przestudzone muffiny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.