Ziemniaki obrać i u ugotować w osolonej wodzie, odcedzić , zrobić z nich purre, następnie odstawić do ostudzenia.
Boczek pokroić z kostkę. cebule posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, podać pokrojony boczek i podsmażyć na złoto. Dodać posiekaną cebule i wszystko razem zeszklić.
Boczek z cebulką połączyć z purre ziemniaczanym i z serem, wymieszać, doprawić do smaku.
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli oraz olej i i oliwę. Wlać gorącą wodę , zagnieść ciasto. Podzielić na 2 -3 części i rozwałkowywać a następnie za pomocą szklanki wykrawać kółka.
W środek kółek wkładać farsz i dokładnie je zlepiać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę zeszklić z cebulą, dodać suszona natkę.
Gotową omastą okrasić pierogi, udekorować natką.
Dodaj komentarz