Pierogi z ziemniakami, twarogiem i boczkiem

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 5 -6 sztuk ziemniaków
  • 200 g Twarogu Mazurki Smak
  • 1 cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/5 kg mąki tortowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • łyżka masła Łaciate
  • sól
  • pieprz
  • Okrasa:
  • 1 cebula
  • kawałek boczku do okraszenia
  • olej
  • 1\2 łyżeczki suszonej natki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i u ugotować w osolonej wodzie, odcedzić , zrobić z nich purre, następnie odstawić do ostudzenia.



Krok 2

Boczek pokroić z kostkę. cebule posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, podać pokrojony boczek i podsmażyć na złoto. Dodać posiekaną cebule i wszystko razem zeszklić.



Krok 3

Boczek z cebulką połączyć z purre ziemniaczanym i z serem, wymieszać, doprawić do smaku.



Krok 4 Ciasto na pierogi

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli oraz olej i i oliwę. Wlać gorącą wodę , zagnieść ciasto. Podzielić na 2 -3 części i rozwałkowywać a następnie za pomocą szklanki wykrawać kółka.



Krok 5

W środek kółek wkładać farsz i dokładnie je zlepiać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Odcedzić.



Krok 6

Boczek pokroić w kostkę zeszklić z cebulą, dodać suszona natkę.
Gotową omastą okrasić pierogi, udekorować natką.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.