Bitki wołowe

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ litra wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość cienkie plastry. Delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem przez folię spożywczą.



Krok 2

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy je z obu stron, aż się zarumieni.



Krok 3

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy kilka minut pod przykryciem.



Krok 4

Wlewamy wodę i dusimy mięso pod przykryciem przez około pół godziny. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu) oraz przecier pomidorowy. Dusimy jeszcze przez 30 minut.



Krok 5

Zagęszczamy sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.