Cielęcina z mandarynką

Cielęcina z mandarynką to smaczne i soczyste danie, które możemy zaserwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Mięso cielęce jest jednym z najzdrowszych mięs, ma niedużo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mandarynka jest głównym źródłem witaminy C, beta-karotenu, jak również cennych witamin z grupy B. Ich ciekawe połączenie smakowe nie ma sobie równych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 mandarynek
  • 15 g estragonu
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 60 ml białego octu winnego
  • 1 szklanka naturalnego rosołu cielęcego

Przygotowanie

Krok 1

Mandarynki dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy z nich skórkę. Mieszamy posiekany czosnek, estragon i sok z mandarynek w celu uzyskania marynaty.



Krok 2

Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie posypujemy pieprzem i skórką z mandarynek. Mięso umieszczamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki na 10 godzin. Przed smażeniem mięso wyciągamy z marynaty i suszymy.



Krok 3

Cielęcinę smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, po czym pozostawiamy na gorącej patelni pod przykryciem, aby „doszło”.



Krok 4

W czasie, gdy mięso dochodzi, robimy sos. Do garnka wrzucamy cukier, podgrzewamy aż do roztopienia i dodajemy ocet, a następnie rosół i marynatę. Całość gotujemy. Na koniec do sosu dodajemy soki, które puści mięso podczas dochodzenia. Mięso przed podaniem kroimy na kawałki i polewamy sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.