Cielęcina z mandarynką to smaczne i soczyste danie, które możemy zaserwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Mięso cielęce jest jednym z najzdrowszych mięs, ma niedużo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mandarynka jest głównym źródłem witaminy C, beta-karotenu, jak również cennych witamin z grupy B. Ich ciekawe połączenie smakowe nie ma sobie równych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Mandarynki dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy z nich skórkę. Mieszamy posiekany czosnek, estragon i sok z mandarynek w celu uzyskania marynaty.
Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie posypujemy pieprzem i skórką z mandarynek. Mięso umieszczamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki na 10 godzin. Przed smażeniem mięso wyciągamy z marynaty i suszymy.
Cielęcinę smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, po czym pozostawiamy na gorącej patelni pod przykryciem, aby „doszło”.
W czasie, gdy mięso dochodzi, robimy sos. Do garnka wrzucamy cukier, podgrzewamy aż do roztopienia i dodajemy ocet, a następnie rosół i marynatę. Całość gotujemy. Na koniec do sosu dodajemy soki, które puści mięso podczas dochodzenia. Mięso przed podaniem kroimy na kawałki i polewamy sosem.
Dodaj komentarz