Danie: Podwieczorek
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić je do dużej miski, dodać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.
Do drugiej miski wsypać kaszę mannę, cukier, mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką.
Do natłuszczonej formy wysypać ⅓ suchej masy i wygładzić łyżką, aby dno było pokryte równomiernie.
Następnie wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wysypać kolejne ⅓ suchej masy, a na niej ułożyć resztę jabłek. Posypać je pozostałą częścią suchej masy.
Schłodzone masło pokroić na kawałki i ułożyć równomiernie na wierzchu. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
Dodaj komentarz