Błyskawiczna szarlotka z kaszą manną

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kostka masła Łaciate
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić je do dużej miski, dodać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać.



Krok 2

Do drugiej miski wsypać kaszę mannę, cukier, mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać łyżką.



Krok 3

Do natłuszczonej formy wysypać ⅓ suchej masy i wygładzić łyżką, aby dno było pokryte równomiernie.



Krok 4

Następnie wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wysypać kolejne ⅓ suchej masy, a na niej ułożyć resztę jabłek. Posypać je pozostałą częścią suchej masy.



Krok 5

Schłodzone masło pokroić na kawałki i ułożyć równomiernie na wierzchu. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180°C bez termoobiegu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.