Pizza z sosem curry

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 szkl. mąki
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • Sól

Dodatki :

  • 1,5 pętki kiełbasy cienkiej
  • 500 g pieczarek
  • 3 ogórki korniszony (większe)
  • 3 cebule
  • 230 g sera żółtego
  • Sól i pieprz
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Oregano
  • Tłuszcz do podsmażenia

Dodatkowo:

  • Keczup do polania
  • Sos curry

do dekoracji

  • szczypiorek pokrojony

Przygotowanie

Ciasto

Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Na pizze

Pieczarki opłukać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem (może być blacha z piekarnika), posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście układamy warstwami kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego, ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200°C na około 20 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.