Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki opłukać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem (może być blacha z piekarnika), posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście układamy warstwami kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego, ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200°C na około 20 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem.
Dodaj komentarz