Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Sparz jajka, a następnie przygotuj i ostudź kawę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski i utrzyj je mikserem na puszysty krem wraz z połową cukru pudru. Do masy dodaj likier i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawaj ser mascarpone, cały czas ubijając.
W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną masę. Następnie dodaj pozostały cukier i ubijaj, aż piana stanie się jednolita i zacznie błyszczeć. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą i delikatnie wymieszaj przy użyciu wyłącznie łyżki.
Biszkopty na parę sekund zanurzaj w kawie. W pucharkach ułóż pierwszą warstwę ciasteczek i przy użyciu sitka posyp ją drobną warstwą gorzkiego kakao. Wyłóż krem i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów ( możesz dodatkowo polać ją odrobina likieru), obsyp kakao i ponownie przykryj kremem. Powtarzaj czynności, aż do zapełnienia naczynia. Deser wstaw na noc do lodówki, a po wyciągnięciu oprósz wierzch kakao. Udekoruj kandyzowanymi wiśniami i miętą lub kawałkami czekolady. Smacznego!
Dodaj komentarz