Błyskawiczne tiramisu w pucharkach

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g serka mascarpone
  • - 300 g biszkoptów (mogą być okrągłe)
  • - 4 żółtka + 2 białka
  • - 400 ml mocnego espresso
  • - 100 g cukru pudru
  • - 25 ml likieru amaretto lub kawowego
  • - 4 łyżki gorzkiego sypkiego kakao

Przygotowanie

Krok 1

Sparzyć jajka, następnie przygotować i ostudzić kawę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wlać do miski i ubić mikserem wraz z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać likier i ubijać jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając.



Krok 2

W osobnej misce ubić białka z odrobina soli na sztywną masę. Następnie dodać pozostały cukier i ubijać aż piana stanie się jednolita i zacznie błyszczeć. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą i delikatnie wymieszać przy użyciu wyłącznie łyżki. Przygotować pucharki.



Krok 3

Biszkopty na parę sekund zanurzać w kawie, w pucharkach ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i posypać przy użyciu sitka drobną warstwą kakao. Nałożyć krem i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów ( można dodatkowo polać ją odrobina likieru), obsypać kakao i ponownie przykryć kremem. Powtarzać aż do zapełnienia naczynia. Wstawić na noc do lodówki, po wyciągnięciu oprószyć gorzkim kakao i udekorować truskawkami i miętą lub kawałkami czekolady.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.