Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Sparzyć jajka, następnie przygotować i ostudzić kawę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wlać do miski i ubić mikserem wraz z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać likier i ubijać jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając.
W osobnej misce ubić białka z odrobina soli na sztywną masę. Następnie dodać pozostały cukier i ubijać aż piana stanie się jednolita i zacznie błyszczeć. Połączyć z wcześniej przygotowaną masą i delikatnie wymieszać przy użyciu wyłącznie łyżki. Przygotować pucharki.
Biszkopty na parę sekund zanurzać w kawie, w pucharkach ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i posypać przy użyciu sitka drobną warstwą kakao. Nałożyć krem i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów ( można dodatkowo polać ją odrobina likieru), obsypać kakao i ponownie przykryć kremem. Powtarzać aż do zapełnienia naczynia. Wstawić na noc do lodówki, po wyciągnięciu oprószyć gorzkim kakao i udekorować truskawkami i miętą lub kawałkami czekolady.
Dodaj komentarz