Sernik z mandarynkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto.

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

masa serowa

  • 1 kg twarogu półtłustego Mlekpol,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 1/2 szklanki mleka Łaciate,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • parę mandarynek

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać masło i posiekać.następnie dołożyć pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut



Krok 2

Twaróg dwukrotnie zemleć.Następnie zmiksować i dodawać kolejno jajka,żółtka,cukier,olej,mleko i budyń.Gdy masa serowa będzie miała jednolitą konsystencję,dodać rodzynki i parę kawałków mandarynek.



Krok 3

Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować i przełożyć do przygotowanej tortownicy,wyklejając ciastem dno i boki formy. Masę serową wyłożyć na cieście.Wierzch delikatnie wyrównać łyżką poukładać mandarynki.Sernik piec w temp.180 przez 40 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Recipe image

Placek z morelami


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Ciasto dyniowe


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Gofry


-/5

Do 15 min

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.