Boczek pieczony w miodzie i sosie sojowym

Idealny do kanapek. Pięknie wygląda i wybornie smakuje. Zdecydowanie zdrowszy, niż jego sklepowe „odpowiedniki”. Prosty w przygotowaniu, choć trzeba mieć na uwadze czas potrzebny na marynowanie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg boczku

Marynata:

  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - sok z 1 limonki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • - 4 łyżki miodu
  • - 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Boczek wieprzowy myjemy i dokładnie osuszamy.



Krok 2

Mieszamy wszystkie składniki marynaty.



Krok 3

Boczek dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 4

Następnego dnia boczek wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso jeszcze na 1 godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.