Boczniaki to grzyby, które pochodzą z Chin. Coraz większą popularność zyskują jednak w Polsce. Nic dziwnego - są pyszne i zdrowe. Wołowina z boczniakami to świetne danie polecane dla każdego, kto lubi leśne przysmaki z odrobiną pysznego mięsa wołowego.Idealnie komponuje się z ziemniakami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Składniki marynaty mieszamy z drobno zmielonymi 5 ząbkami czosnku. 300g wołowiny kroimy w paski i dodajemy do marynaty, mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanych 6 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i lekko smażymy,a następnie dolewamy 1 szklankę białego wina. Do tego dodajemy 1 posiekaną papryczkę chilli i dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
Dodajemy pokrojone w paski 150 g boczniaków i pieczarki pokrojone w plastry. Gotujemy całość przez 10 minut, po czym doprawiamy do smaku 2 łyżkami ziół prowansalskich.
Dodaj komentarz