Wołowina z boczniakami

Boczniaki to grzyby, które pochodzą z Chin. Coraz większą popularność zyskują jednak w Polsce. Nic dziwnego - są pyszne i zdrowe. Wołowina z boczniakami to świetne danie polecane dla każdego, kto lubi leśne przysmaki z odrobiną pysznego mięsa wołowego.Idealnie komponuje się z ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 300 g mięsa wołowego
  • - 1 cebula
  • - 150 g boczniaków
  • - 100 g pieczarek
  • - 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • - 1 papryczka chili
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 6 łyżek oleju

Marynata

  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 słodka papryka
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich
  • - 1 łyżka przyprawy chilli

Przygotowanie

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy z drobno zmielonymi 5 ząbkami czosnku. 300g wołowiny kroimy w paski i dodajemy do marynaty, mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na 12 godzin.



Krok 2

Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanych 6 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i lekko smażymy,a następnie dolewamy 1 szklankę białego wina. Do tego dodajemy 1 posiekaną papryczkę chilli i dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.



Krok 3

Dodajemy pokrojone w paski 150 g boczniaków i pieczarki pokrojone w plastry. Gotujemy całość przez 10 minut, po czym doprawiamy do smaku 2 łyżkami ziół prowansalskich.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.