Pyzy z kaszą jaglaną i mięsem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 70 dag ziemniaków ugotowanych
  • 30 dag ziemniaków surowych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej + do posypania deski
  • ⅔ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Sól

Nadzienie:

  • 40 dag mięsa ugotowanego ( kurczak, wieprzowina )
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • Boczek
  • Cebula
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli lub na wywarze z mięsa. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kaszę, mięso i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać ( gdy farsz jest zbyt suchy dodać kilka łyżek wywaru z mięsa ).





Krok 2

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przemielić w maszynce. Surowe obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody. Połączyć z ugotowanymi, dodać obie mąki, jajko i wyrobić ciasto.





Krok 3

Z ciasta utoczyć wałki, pokroić na kawałki, formować placuszki i nakładać porcję farszu.





Krok 4

Dokładnie zlepić formując okrągłe kluski. Partiami wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na oleju, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Ugotowane pyzy wyjąć z wody łyżką cedzakową, wyłożyć na talerze, okrasićcebulką i boczkiem, podawać.





Wskazówki

Pyzy okrasić lekko zrumienioną na oleju cebulką z boczkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.