Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli lub na wywarze z mięsa. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kaszę, mięso i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać ( gdy farsz jest zbyt suchy dodać kilka łyżek wywaru z mięsa ).
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przemielić w maszynce. Surowe obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody. Połączyć z ugotowanymi, dodać obie mąki, jajko i wyrobić ciasto.
Z ciasta utoczyć wałki, pokroić na kawałki, formować placuszki i nakładać porcję farszu.
Dokładnie zlepić formując okrągłe kluski. Partiami wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na oleju, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Ugotowane pyzy wyjąć z wody łyżką cedzakową, wyłożyć na talerze, okrasićcebulką i boczkiem, podawać.
Pyzy okrasić lekko zrumienioną na oleju cebulką z boczkiem.
Dodaj komentarz