Botwinka z żółtą cukinią

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Mięso (udka)
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 3 młode marchwie
  • 2 młode pietruszki
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 cukinia żółta
  • 4 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól himalajska
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować do miękkości, a następnie wyjąć udka z zupy i przecedzić wywar przez sito.



Krok 2

Ziemniaki oraz seler pokroić w kostkę, młodą marchewkę i pietruszkę w plasterki, młode buraczki w półplasterki.



Krok 3

Liście botwinki dokładnie wypłukać i również pokroić.



Krok 4

Do wrzącego wywaru wrzucić warzywa (oprócz cukinii i liści botwinki). Gotować 10 minut. Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Gotować 5 minut. Wrzucić do zupy liście botwinki i gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.



Krok 5

Do wrzącego wywaru wrzucić warzywa (oprócz cukinii i liści botwinki). Gotować 10 minut.



Krok 6

Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Gotować 5 minut.



Krok 7

Wrzucić do zupy liście botwinki i gotować jeszcze 5 minut.



Krok 8

Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.