Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować do miękkości, a następnie wyjąć udka z zupy i przecedzić wywar przez sito.
Ziemniaki oraz seler pokroić w kostkę, młodą marchewkę i pietruszkę w plasterki, młode buraczki w półplasterki.
Liście botwinki dokładnie wypłukać i również pokroić.
Do wrzącego wywaru wrzucić warzywa (oprócz cukinii i liści botwinki). Gotować 10 minut. Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Gotować 5 minut. Wrzucić do zupy liście botwinki i gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Do wrzącego wywaru wrzucić warzywa (oprócz cukinii i liści botwinki). Gotować 10 minut.
Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Gotować 5 minut.
Wrzucić do zupy liście botwinki i gotować jeszcze 5 minut.
Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Dodaj komentarz