Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 żółte cukinie
  • 25 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, perłowej
  • 1 por
  • 1,5 papryki zielonej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pieprz kolorowy
  • Pieprz czarny
  • Sos sojowy
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę perłową ugotować w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany por i czosnek, dodać mielone mięso, smażyć przez kilka minut.



Krok 3

Na drugą patelnię wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę.



Krok 4

Połączyć z mięsem, wsypać kaszę, dodać przecier pomidorowy, suszone oregano. Doprawić do smaku kolorowym pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.



Krok 5

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.



Krok 6

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć cukinię i blanszować około 5-6 minut. Następnie przelać zimną wodą, ułożyć na blaszce, oprószyć pieprzem. Napełnić przygotowanym farszem, ułożyć pokrojony żółty ser, wlać odrobinę wody, przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika.



Krok 7

Zapiekać w temp 180 stopni około 15-20 minut. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.