Brioszki

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka+żółtko do posmarowania
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki miękkiego masła Łaciate

Przygotowanie

Przygotowanie:

Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wrzucić mąkę i pozostałe składniki ciasta i wyrobić na jednolitą, lekką, gładką masę. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować z ciasta długi pas i zwijać jak chałkę, w warkocz. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi smarowidłami do pieczywa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.