Brioszki z rodzynkami

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 90 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie

Przygotowanie:

Zalać rodzynki mlekiem, by zmiękły. Odcisnąć po godzinie. Do przesianej mąki dodać drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatać, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę w misce natłuszczonej olejem i przykrytą folią. Po godzinie podzielić ciasto na 6 części. Z każdej części zrobić wałek i uformować ślimaka. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Odstawić na kolejne 30 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190 stopniach przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.