Szynka parzona z przyprawami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 5 dag soli do peklowania

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kolendrę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie wymieszać z solą do peklowania, oziębić.



Krok 2

Umyte mięso włożyć do zimnej marynaty na 4-5 dni, odłożyć do lodówki. 1-2 razy dziennie mięso obracać, żeby równomiernie się marynowało.



Krok 3

Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć, obłożyć listkami laurowymi, zawinąć w folię i włożyć do siatki wędliniarskiej, zawiązać. Włożyć do garna z zimną wodą, podgrzać do temperatury 85 stopni i parzyć przez 2 godziny. Następnie wyjąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki, oziębić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.