Idealne na czas świąteczny. Wspaniały aromat żurawiny i orzechów sprawi, że każdy poczuje magię świąt. Idealne na prezent.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.
Owoce żurawiny wrzucamy do małego garnuszka. Dodajemy 25 g cukru i podgrzewamy do momentu, aż owoce zaczną puszczać sok. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę oraz orzechy pekan. Łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość delikatnie mieszamy.
Formę do muffinów wykładamy kolorowymi papilotkami. Nakładamy 2 łyżki ciasta do każdej foremki (do 2/3 jej wysokości). Pieczemy 25 minut.
Podczas pieczenia babeczek, przygotowujemy lukier cytrynowy: w cukrze pudrze rozpuszczamy sok z cytryny. Polewamy przestudzone muffiny.
Dodaj komentarz