Muffiny z żurawiną i orzechami pekan w lukrze

Idealne na czas świąteczny. Wspaniały aromat żurawiny i orzechów sprawi, że każdy poczuje magię świąt. Idealne na prezent.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 180 g świeżej żurawiny
  • 100 g orzechów pekan
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

Lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.



Krok 2

Owoce żurawiny wrzucamy do małego garnuszka. Dodajemy 25 g cukru i podgrzewamy do momentu, aż owoce zaczną puszczać sok. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 3

Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę oraz orzechy pekan. Łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość delikatnie mieszamy.



Krok 4

Formę do muffinów wykładamy kolorowymi papilotkami. Nakładamy 2 łyżki ciasta do każdej foremki (do 2/3 jej wysokości). Pieczemy 25 minut.



Krok 5

Podczas pieczenia babeczek, przygotowujemy lukier cytrynowy: w cukrze pudrze rozpuszczamy sok z cytryny. Polewamy przestudzone muffiny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.