Brokuły w cieście

Autor:

MarcinZKuchni

Brokuły w cieście to chrupka przekąska, która idealnie pasuje np. do sosu czosnkowego. Są łatwe w przygotowaniu i na pewno zasmakują Twoim gościom.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 brokuł
  • - 1 szklanka mąki pszennej
  • - 1 szklanka mleka
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka chili
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1
Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mleko i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Jeśli jest za mało gęste, to dodajemy mąkę. Odstawiamy na 10-15 minut.

Krok 2
Brokuły dzielimy na różyczki. W garnku grzejemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wody dodajemy różyczki i gotujemy jakieś 2-3 minut. Trzeba je odsączyć i ostudzić.

Krok 3
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w garnku. Różyczki pojedynczo zaburzamy w cieście, trzymamy za nóżkę. Smażymy na kolor złoty. Odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego, jogurtu albo kwaśnej śmietany.

Komentarze

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-17 18:43:00

Są bardzo dobre, polecam.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis