Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać cukier, żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki masło, dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki formy. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.
Do garnka wlać 3 szkl. mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na brzoskwinie. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175°C na około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz