Brzoskwiniowe z budyniem

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 g masła Łaciate
  • 4 szkl. pełne mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 12 %
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 4 szkl. mleka
  • 3 opak. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 0,5 szkl. cukru

Dodatkowo :

  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie

Ciasto :

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać cukier, żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki masło, dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki formy. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.



Budyń

Do garnka wlać 3 szkl. mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na brzoskwinie. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175°C na około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.