Złocisty dżem z mirabelek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek mirabelek
  • 2 szkl. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • ⅓ szkl. wody

Przygotowanie

Krok 1

Mirabelki umyć, wsypać do rondla, wlać ⅓ szklanki wody i rozgotować. Następnie przetrzeć przez sito lub durszlak (w taki sposób od miąższu oddzielą się pestki i skórki), dodać cukier, ziarenka wanilii i sok z cytryny. Mieszając gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia.



Krok 2

Gorący dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Odłożyć do góry dnem na 10-15 minut.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.