Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Herbatniki zblendować.
Odlać 3/4 szklanki mleka i dokładnie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkiem. Resztę mleka zagotować.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka, mąki i żółtka, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić.
Do ostudzonego budyniu dodać partiami masło i zmielone herbatniki. Całość zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej herbatników.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Smacznego!
Można w środek każdej kuleczki włożyć orzech laskowy.
Dodaj komentarz