Budyniowo-herbatnikowe kulki z wiórkami kokosowymi

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 litra mleka Łaciate,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 żółtko,
  • 100 g masła Łaciate,
  • 200 g herbatników,
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Herbatniki zblendować.



Krok 2

Odlać 3/4 szklanki mleka i dokładnie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkiem. Resztę mleka zagotować.



Krok 3

Do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka, mąki i żółtka, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić.



Krok 4

Do ostudzonego budyniu dodać partiami masło i zmielone herbatniki. Całość zmiksować. Jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej herbatników.



Krok 5

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Smacznego!



Wskazówki

Można w środek każdej kuleczki włożyć orzech laskowy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.