Makówki świąteczne

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Makówki śląskie

  • 200 g mielonego maku,
  • 100 g masła Mazurski Smak,
  • 0,6 l mleka 3,2% Mazurski smak,
  • 1 olejek migdałowy,
  • 6 -7 kromek bułki typu weka,
  • 30 dag bakalii: orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, migdały blanszowane,
  • 10 dag cukru,
  • 1 duży cukier wanilinowy

Przygotowanie

Przygotowanie maku

Mak sparzyć gorącą wodą i zgotować na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając. Po ostudzeniu i odcedzeniu zemleć 3 krotnie w maszynce do mielenia : najmniejsze sitko.



Przygotowanie masy makowej

Mleko zagotować z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i olejkiem migdałowym. Dodać zmielony mak i gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.



Przełożenie makówek.

Na spód szklanej lub metalowej miski wylać część masy makowej przykrywając dno.
Na masę ułożyć połowę kromek bułki i delikatnie docisnąć łyżką. Bułkę posypać bakaliami ( 1/3 bakalii).
Następnie wylać kolejną warstwę maku, położyć resztę bułki , docisnąć i posypać bakaliami.
Ostatnią warstwę masy wylać na bakalie i docisnąć. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami.
Udekorować według uznania. Ostudzone makówki przechowywać w lodówce.



Wskazówki

Gdyby makówki były za suche można polać delikatnie mlekiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.