Mak sparzyć gorącą wodą i zgotować na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając. Po ostudzeniu i odcedzeniu zemleć 3 krotnie w maszynce do mielenia : najmniejsze sitko.
Mleko zagotować z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i olejkiem migdałowym. Dodać zmielony mak i gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Na spód szklanej lub metalowej miski wylać część masy makowej przykrywając dno.
Na masę ułożyć połowę kromek bułki i delikatnie docisnąć łyżką. Bułkę posypać bakaliami ( 1/3 bakalii).
Następnie wylać kolejną warstwę maku, położyć resztę bułki , docisnąć i posypać bakaliami.
Ostatnią warstwę masy wylać na bakalie i docisnąć. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami.
Udekorować według uznania. Ostudzone makówki przechowywać w lodówce.
Gdyby makówki były za suche można polać delikatnie mlekiem.
Dodaj komentarz