Bułeczki drożdżowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Składniki:,
  • - 4 szklanki mąki,,
  • - pół łyżeczki soli,,
  • - pół szklanki cukru,,
  • - 5 dkg drożdży,,
  • - 2 jaja,,
  • - 400 ml mleka Łaciate 3,2 %.,
  • ,
  • Kruszonka:,
  • - 4 łyżki stołowe mąki,,
  • - 1 kopiasta łyżka stołowa cukru pudru,,
  • - kopiasta łyżka stołowa masła.,
  • ,
  • Dodatkowo:,
  • - marmolada lub ulubiony dżem,,
  • - jajo,,
  • - cukier puder do posypania bułeczek.

Przygotowanie

Krok 1

Do przesianej mąki dodać sól, cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać. Dodać jaja i lekko podgrzane mleko łaciate 3,2%. Zarabiać ciasto przez około 10 minut. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier puder wymieszać, dodać masło i rozkruszyć wszystko razem w rękach aż do powstania charakterystycznych grudek. Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, pociąć na kwadraty i na każdy kawałek ciasta nałożyć marmoladę i formować bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor przez około 15-20 minut. Po upieczeniu posypać bułeczki obficie cukrem pudrem.





Wskazówki

Radzę zrobić bułeczki od razu z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.