Do przesianej mąki dodać sól, cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszać. Dodać jaja i lekko podgrzane mleko łaciate 3,2%. Zarabiać ciasto przez około 10 minut. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier puder wymieszać, dodać masło i rozkruszyć wszystko razem w rękach aż do powstania charakterystycznych grudek. Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, pociąć na kwadraty i na każdy kawałek ciasta nałożyć marmoladę i formować bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor przez około 15-20 minut. Po upieczeniu posypać bułeczki obficie cukrem pudrem.
Radzę zrobić bułeczki od razu z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają.
Dodaj komentarz