Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Sok z cytryny, 1 szklankę wody oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozrobić budynie i dodać je do gotującego się soku, wymieszać. Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i całość zmiksować. Ciepłą masę wyłożyć od razu na biszkopt i schłodzić w lodówce.
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec małymi porcjami wlewać galaretkę i miksować do momentu połączenia się składników. Piankę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić w lodówce.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Przygotowanym lukrem polać herbatniki. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w rondelku i polać herbatniki. Ciasto schłodzić.
Dodaj komentarz