Ciasto cytrynowe

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 1/3 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • woda 1 łyżka

Poncz

  • woda 1/4 szkl.
  • sok z cytryny 2 łyżki

Masa budyniowa

  • budyń śmietankowy 2 szt.
  • sok z cytryny 125 ml
  • cukier 1 szkl.
  • masło Łaciate 75 g

Pianka cytrynowa

  • śmietanka 36 % Łaciata 500 ml
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka

Polewa

  • cukier puder 4 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czekolada mleczna 5 kostek
  • mleko Łaciate 1 łyżka

Dodatkowo

  • herbatniki 12 szt.

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.



Masa budyniowa

Sok z cytryny, 1 szklankę wody oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozrobić budynie i dodać je do gotującego się soku, wymieszać. Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i całość zmiksować. Ciepłą masę wyłożyć od razu na biszkopt i schłodzić w lodówce.



Pianka cytrynowa

Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec małymi porcjami wlewać galaretkę i miksować do momentu połączenia się składników. Piankę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić w lodówce.



Polewa

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Przygotowanym lukrem polać herbatniki. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w rondelku i polać herbatniki. Ciasto schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.