Galette ze śliwkami i jeżynami

Galette ze śliwkami i jeżynami - tak smakuje późne lato. Chętni mogą posypać owoce łyżeczką cynamonu. Tartę najlepiej serwować na gorąco z bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych. Ewentualnie i z tym, i z tym jednocześnie.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 110 g zimnego masła Łaciate,
  • - 60 ml zimnego mleka Łaciate,
  • - 3 łyżki cukru pudru,
  • - 1 żółtko,
  • - szczypta soli

Nadzienie:

  • - 300 g dojrzałych śliwek,
  • - 100 g jeżyn,
  • - 2 łyżki cukru,
  • - 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:

  • - 1 białko
  • - 1 łyżka wody

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami spodu i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

W tym czasie przygotować śliwki. Owoce umyć i osuszyć, a następnie pokroić w dość grube plasterki.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 4

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 3-4 mm. Zostawiając około 3 cm wolnego brzegu, obsypać placek równomiernie bułką tartą, a następnie ułożyć ciasno śliwki „na zakładkę”. Posypać cukrem i jeżynami.



Krok 5

Brzegi tarty zawinąć do środka i wysmarować białkiem wymieszanym z łyżką wody.



Krok 6

Galette wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.