Galette ze śliwkami i jeżynami - tak smakuje późne lato. Chętni mogą posypać owoce łyżeczką cynamonu. Tartę najlepiej serwować na gorąco z bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych. Ewentualnie i z tym, i z tym jednocześnie.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami spodu i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotować śliwki. Owoce umyć i osuszyć, a następnie pokroić w dość grube plasterki.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 3-4 mm. Zostawiając około 3 cm wolnego brzegu, obsypać placek równomiernie bułką tartą, a następnie ułożyć ciasno śliwki „na zakładkę”. Posypać cukrem i jeżynami.
Brzegi tarty zawinąć do środka i wysmarować białkiem wymieszanym z łyżką wody.
Galette wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.
Dodaj komentarz