Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Autor:

Kamila O

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 250 ml mleka Łaciate,
  • 5 dag cukru
  • 5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • Sól
  • Tłuszcz do formy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Kruszonka:

  • 6 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 6 dag margaryny

Dodatkowo:

  • Cukier
  • Cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski.



Krok 2

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce.



Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić.



Krok 4

Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza.



Krok 5

Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odchodzić od ręki, wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.



Krok 6

Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, zostawić je w ciepłym miejscu, aby jeszcze wyrosły.



Krok 7

Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować roztrzepanym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki.



Krok 8

Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.



Krok 9

Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok. 25 minut.



Kruszonka

Masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.