Serniczki z patelni

Przygotowanie tradycyjnego sernika jest czasochłonne i wymaga sporo pracy. Jeśli najdzie nas nagła ochota na ten wypiek, świetną alternatywą okazują się serniczki z patelni, które można serwować z dowolnymi dodatkami - od cukru pudru przez miód po ulubione owoce lub dżem.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak bez laktozy
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
  • - 1 jajko
  • - masło Łaciate do smażenia

Dodatkowo:

  • - cukier puder/miód/sezonowe owoce/dżem

Przygotowanie

Krok 1

W miseczce rozgnieść widelcem twaróg. Dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.



Krok 2

Do masy dodać jajko, a następnie mąkę. Wymieszać.



Krok 3

Na talerz wysypać odrobinę mąki. Wilgotnymi dłońmi formować serniczki, które następnie obtoczyć w mące.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Zmniejszyć ogień i powoli położyć serniczki. Smażyć po około 5 minut z obu stron.



Krok 5

Zdjąć z patelni i serwować z ulubionymi dodatkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.