Bułeczki drożdżowe z malinami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Rozczyn :

  • mąka - 2 łyżki
  • mleko Łaciate - 4 łyżki
  • drożdże - 14 g

Ciasto :

  • mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka
  • mleko Łaciate - 3/4 szkl.
  • cukier - 3 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • żółtko jajka - 1 szt.
  • sól - szczypta
  • masło Łaciate- 60 g

Kruszonka :

  • cukier - 5 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • masło Łaciate - 60 g
  • mąka pszenna - 0,5 szkl.

Dodatkowo :

  • maliny
  • jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie

Rozczyn

Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.



Ciasto

Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek, dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętości. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać maliny. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.



Kruszonka

Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką. Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 °C na ok. 25 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.