Bułeczki na słodko

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 140 ml mleka UHT Łaciate bez laktozy 1,5%
  • 40 g masła Łaciate
  • 8 g drożdży instant
  • 20 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 garść rodzynek

Przygotowanie

Krok 1

W garnuszku roztop masło. Do miski wsyp mąkę. Dolej mleko, masło i jedno jajko. Dodaj cukier, sól oraz drożdże.



Krok 2

Zagnieć składniki, by się połączyły. Ciasto musi być gładkie. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki. Zagnieć ponownie. Przykryj i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.



Krok 3

Z ciasta uformuj małe bułeczki (nie większe niż środek naszej dłoni). Ułóż je na blaszce do pieczenia. Ponownie je odstaw na ok. 25 minut.



Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

W miseczce roztrzep jajko, dodaj mleka. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz przez ok. 20 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.