Szarlotka z migdałami

Ciasto jabłkowe o aromacie migdałowym. Gwarantuję, że zniknie od razu po wyjęciu z pieca!

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek
  • 200 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę w kształcie koła wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 2

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, masło, żółtka i cukier zagniatamy na jednolitą masę. ¾ ciasta wyklejamy spód formy. Pieczemy 15 minut. ¼ owijamy folią i chowamy do zamrażalnika.



Krok 3

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Nakładamy je na upieczony spód. Posypujemy połową migdałów. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Posypujemy migdałami.



Krok 4

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.