Ciasto jabłkowe o aromacie migdałowym. Gwarantuję, że zniknie od razu po wyjęciu z pieca!
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę w kształcie koła wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, masło, żółtka i cukier zagniatamy na jednolitą masę. ¾ ciasta wyklejamy spód formy. Pieczemy 15 minut. ¼ owijamy folią i chowamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Nakładamy je na upieczony spód. Posypujemy połową migdałów. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Posypujemy migdałami.
Pieczemy 30 minut.
Dodaj komentarz