Francuskie ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek. Nie ma nic lepszego niż połączenie ziemniaków, mleka, śmietanki i sera żółtego. Dodatkowego smaku dodaje odrobina gałki muszkatołowej. Danie jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy wynagradza tą niedogodność.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 250 ml mleka Łaciate
  • - 250 ml śmietanki Łaciata 30%
  • - 150 g sera Kurpiowskiego Mlekpol
  • - 2 łyżki masła Łaciate
  • - 1 ząbek czosnku
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ząbek czosnku przeciąć na pół i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Następnie wysmarować naczynie 1 łyżką masła.



Krok 2

Przecięty czosnek wrzucić do garnka, zalać mlekiem i śmietanką. Dodać gałkę muszkatołową i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.



Krok 3

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry o grubości około 2-3 mm. Najlepiej użyć do tego tarki lub malaksera. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 160°C.



Krok 5

Ziemniaki układać w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą wartę posypać solą, pieprzem i serem. Ostatnią warstwę ziemniaków zalać śmietanką z mlekiem, czosnek wcześniej wyjąć. Posypać kawałkami masła.



Krok 6

Wstawić do piekarnika na 80 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 10 minut. Przed podaniem przestudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.