Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek. Nie ma nic lepszego niż połączenie ziemniaków, mleka, śmietanki i sera żółtego. Dodatkowego smaku dodaje odrobina gałki muszkatołowej. Danie jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy wynagradza tą niedogodność.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Ząbek czosnku przeciąć na pół i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Następnie wysmarować naczynie 1 łyżką masła.
Przecięty czosnek wrzucić do garnka, zalać mlekiem i śmietanką. Dodać gałkę muszkatołową i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry o grubości około 2-3 mm. Najlepiej użyć do tego tarki lub malaksera. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 160°C.
Ziemniaki układać w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą wartę posypać solą, pieprzem i serem. Ostatnią warstwę ziemniaków zalać śmietanką z mlekiem, czosnek wcześniej wyjąć. Posypać kawałkami masła.
Wstawić do piekarnika na 80 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 10 minut. Przed podaniem przestudzić.
Dodaj komentarz